Riktlinjer för att tävla klubbhäst

Riktlinjer för att tävla klubbhäst

Är du sugen på att delta på Pay & Jumps eller Pay & Rides eller kanske tävla klubbhäst i till exempel Bohuscupen eller liknande tävlingar? Vi på Lysekils Ryttarförening har som mål att våra ryttare ska utbildas inom både dressyr och hoppning och i detta finns möjlighet till tävlande för den som vill.  Anmäl ert intresse till info@lyrf.se. Nedan följer information om vad som krävs för detta. 

 

Tävla klubbhäst 

För att delta i klubbens egna anordnade Pay & Jumps och Pay & Ridesoch andra tävlingar måste man vara medlem på Lysekils Ryttarförening och rida lektion hos oss minst en gång per vecka. När man nyttjar klubbens häst till träning och tävling hjälper man till att iordningställa allt för hästen den dagen. Detta innebär att man mockar och lägger upp hö för den häst man tränat/tävlat på. Är det fler som rider samma häst hjälper samtliga till. Efter avslutad ritt ansvarar man även för iordningställande av hästens utrustning samt sopar stallgången.   

För att delta i klubbens tävlingsverksamhet krävs också att man behandlar sin häst och alla på tävlingsplatsen med respekt.  

  

Pay & Jump/Ride 

Dessa arrangemang är träningar som är anordnade i tävlingsliknande former. Man ”tävlar” alltså mot sig själv och sin egen utveckling. Här kan man delta som nybörjare till mer avancerad ryttare. I Pay & Jump är höjderna från bom på mark som man kan skritta över med ledare till 110cm höga hinder. På Pay & Rides ordnade av klubben kan man träna på olika dressyrprogram men det finns även enklare program för nybörjaren som inte ännu behärskar alla gångarter. Innan man anmäler sig till detta måste man samtala med ansvarig ridlärare om vilken häst som är lämplig för just dig. 

Fodervärdar har alltid förtur till anmälan på sin foderhäst, därefter är det först till kvarn. Man kan inte, vaken som fodervärd eller lektionsryttare anmäla sig på mer än en häst/ponny och inte heller till mer än en start. Detta för att ge alla som vill delta en chans att få vara med. 

 

Pay & Jump/Ride utanför LYRF  

Vill man åka med klubbhäst och träningstävla på närliggande ridklubb samtalar man med ansvarig ridlärare innan. Denne avgör om det är lämpligt eller inte.  

För detta krävs att:  

 • Du rider lektion på LYRF minst en gång per vecka 
 • Du har samtalat med ansvarig ridlärare om lämplig häst och höjder (vid hoppning) innan anmälan 
 • Du har deltagit i någon av LYRFs egna arrangemang på samma nivå 
 • Förälder eller annan vuxen måste följa med och ansvara för att hyra transport och transportera hästar. Det innebär också att du eller förälder/annan vuxen har erfarenhet av att lasta och köra häst.  
 • Vid träning och tävling utanför LYRF faller ansvaret för självrisk och eventuella veterinärkostnader på den som lånat/hyrt hästen för dagen om olyckan skulle vara framme. LYRFs hästförsäkringar gäller.  

Tävlingar och lagtävlingar 

När man kommit lite längre i sin utbildning finns det möjlighet att delta i tex Bohuscupen som är en lagtävling i både hoppning och dressyr. Denna tävling är många gånger den första tävling man deltar i och vi på Lysekils Ryttarförening ser det som en fantastisk möjlighet att kunna erbjuda våra tävlingssugna ridande att utvecklas även vid tävling med våra lektionshästar. Hoppningen i Bohuscupen går i LD och Dressyren i LC1. Vi arrangerar även tävlingar på föreningen på denna nivåVåra ridlärare bestämmer om du kommit tillräckligt långt i din utbildning för att delta här och även på andra tävlingar på denna nivå. Varje ryttare deltar också som funktionär på hemmatävlingar 

För att vara med här krävs också att: 

 • Du rider lektion hos LYRF minst en gång i veckan 
 • Du tilldelas häst av ansvarig ridlärare 
 • Du har deltagit vid någon av klubbens Pay & Jump/Ride 
 • Förälder eller annan vuxen måste följa med och ansvara för att hyra transport och transportera hästar. Det innebär också att du eller förälder/annan vuxen har erfarenhet av att lasta och köra häst 
 • För denna typ av tävling krävs grönt kort, ryttarlicens mm 
 • Vid träning och tävling utanför LYRF faller ansvaret för självrisk och eventuella veterinärkostnader på den som lånat/hyrt hästen för dagen om olyckan skulle vara framme. LYRFs hästförsäkringar gäller.  

 

LYRFs klubbtävlingar 

Denna tävling riktar sig till alla som rider på denna nivå. Här tävlar alla medlemmar mot varandra och en vinnare utses i både hoppning och dressyr. Vill man delta samtalar man med ansvarig ridlärare.  

Vi är tacksamma om ungdomar och vuxna hjälper till att anordna detta och ställer upp som funktionärer.  

 

Engagemang från många 

För att klubben ska kunna ordna dessa arrangemang och även andra tävlingar och för att vi ska kunna erbjuda våra ryttare denna möjlighet, krävs det stort ideellt engagemang. Det är därför nödvändigt att du som vill vara med och tävla även engagerar dig och hjälper till som funktionär vid tävlingar och träningstävlingar. Det krävs också att föräldrar (eller annan vuxen) har möjlighet att avvara sin tid och hjälpa till. Man behöver inte ha någon hästvana då många funktionärsuppgifter inte inkluderar någon hästhantering. Exempel på funktionärsuppgifter kan vara att hjälpa till i cafeterian, öppna och stänga porten där hästar går in och ut från tävlingsbanan, ta emot betalning, vara parkeringsvakt mm.  

 

Det krävs många för att kunna utveckla föreningen och göra den fantastisk. Därför är det viktigt att alla medlemmar engagerar sig som funktionärer och hjälper till vid arrangemang så att vi kan fortsätta hålla dessa för våra barn och ungdomar. 

 

Uppdaterad 2022-11-25