Information om lektionsridning på LYRF

Lektionsridning på LYRF

På Lysekils ryttarförening bedriver vi ridverksamhet på flera olika nivåer. Vi har lektionsridning från måndag till torsdag med nivåer från nybörjare till mer avancerade specialgrupper. Vi tar även in utomstående tränare regelbundet i hoppning och dressyr.

Intresseanmälan sker via mejl till info@lyrf.se

Faktura skickas ut via mail och ska vara betald innan terminen startar.

Om ni har bokat upp en plats för ridlektion på ridskolan så förbinder ni er att betala hela terminen även om ni hoppar av.
Sista dag för uppsägning av plats är 31 maj för hösttermin och 30 november för vårterminen.

Mer om priser och betalning se https://lyrf.se/Ridskolan/Priser/

Regler:

  • Ryttaren ska komma 20 min före lektionsstart för att rykta och sadla sin häst
  • Under lektioner för barn under 13 år förväntas du som vårdnadshavare finnas till hand under lektionen om olyckan skulle vara framme.
  • Återbud ska lämnas senast kl. 14 samma dag på info@lyrf.se
  • Obligatoriskt medlemskap i Lysekils Ryttarförening
  • Ingen ridavgift betalas tillbaka vid eventuellt avhopp
  • Man kan inte rida igen lektioner som man missat.
  • Då vi är en förening som är beroende av ideellt arbete förväntas man som medlem av Lysekils Ryttarförening att hjälpa till vid röjardagar under höst och vår, stå i cafeterian 2 timmar (1 pass) en vardagskväll, sälja 5 bingolotter och 5 kalendrar per familj varje hösttermin samt ställa upp som funktionär under något/några av våra olika arrangemang. Vill ni veta vad man kan hjälpa till med? Kontakta info@lyrf.se

Grupper och utbildningsplan

Nybörjare (30min)

Detta är vår nybörjargrupp. Här lär du dig att sitta upp och sitta av hästen på ett säkert sätt. Du tränar också på lodrät sits, att rida lätt och lätt sits över bommar. Du tränar också på att sätta igång, styra och stanna hästen, att rida med avstånd till de andra hästarna och att ställa upp på medellinjen. Ridvägar som du tränar på i den här gruppen är: vänd snett igenom, vänd rätt upp, vänd över ridbanan 3 serpentinbågar och volt tillbaka. Det ingår även balansövningar.

Teori: Borsta, sadla, tränsa, säkerhetsrutiner i stall mm

Fortsättning 1 (60min)

I den här gruppen tränar du på ridvägarna: volta, A & C volten och stora mittvolten. Du tränar på att rida på rätt sittben. Kraven på sits och balans ökar och det är dags att börja galoppera och kunna kontrollera hästen i alla gångarter ut med fyrkantspåret.

Teori: Hästens färger och tecken, sadel och tränsets delar mm

Fortsättning 2 (60min)

I den här gruppen tränar du dig på att rida hästen på ett kontrollerat sätt i alla gångarter. Du tränar på att rida mer noggranna ridvägar. Galoppera på A och C volten stora mitt Volten och hoppa lättare banor i galopp.

Teori: Hästens delar och hästens beteende mm

Fortsättning 3 (60min)

I den här gruppen börjar vi att ställa hästarna vi börjar även med sidvärts övning som skänkelvikning och tempoväxlingar.

Teori: Hästens allmäntillstånd och sjukdomar, tävlingsregler (Tillåten utrustning, klädsel mm (TR)), longering och löshoppning.

Fortsättning 4 (60min)

I den här gruppen ställs det högre krav på korrektheten i ridvägarna och hästens böjning i hörnpasseringar och böjda spår. Du tränar vidare på sidförande hjälper så som skänkelvikning, öppna och slutna. Du tränar också på framdelsvändning. Du lär dig också om hästens form och lösgörande arbete, tempoväxlingar i alla gångarter. Hoppa bana med kombinationer och hinder i följd som t.ex. studs och olika typer av hinder. Det ställs högre krav på hur du inverkar på hästen mellan hinder, din sits och följsamhet över hinder och relaterade avstånd till hindren. I den här gruppen kan man ansöka om att vara med t.ex. bohuscupen och andra tävlingar.

Vuxengrupp

För att rida i någon av våra vuxengruppen ska du kunna kontrollera hästen i alla gångarter.

Hoppspecial (varannan tisdag)

I hoppgruppen rider du som vill träna extra på hoppning mot tävling. Här ligger fokus på hoppövningar som förbereder till tävling. Du bör ha ridit ganska mycket alternativt fortsätta rida i annan ridgrupp, för att kunna tillgodogöra dig kunskaperna i den här gruppen.

I varje grupp tränar man vidare på vad man lärt sig i föregående grupp.

Ansvarig ridlärare avgör om du är redo för nästa nivå och vi förbehåller oss rätten att neka start i specialgrupper.

Uppdaterad 2023-08-04