Funktionärsuppgifter hoppning

Funktionärsuppgifter hoppning

Här kan du hitta information om vad man gör på varje station!

SEKRETARIAT: Här tar du emot ryttarna när de anländer till tävlingsplatsen. Du sitter i teorisalen och när ryttarna kommer tar du emot anmälan – kryssar för att de är här, kontrollerar att vaccinationsintyget är giltligt för hästen – max ett år gammalt. (Se också så det är rätt hästnamn på passet eller intyget), och gör eventuella ändringar som de vill göra. Kontrollera när de anmäler sig på den lappen ni kryssar av dem på, om det står att de ska betala något. Är det någon fråga ni inte kan svara på – så anropar ni tävlingsledaren på Walkietalkien.
Sekretariatet ansvarar också för startlistor och resultatlistor.

 

DOMARTORN: Här delar ni på uppgifterna, och turas om. Datorn ska skötas, man ska ta tiden på ekipagen och det ska skrivas ställningsprotokoll.

 

CAFETERIA: Många ryttare och deras anhöriga är hungriga! Servera så många som möjligt!

 

PARKERING: Parkeringsvakten är den första personen som ryttarna möter när de kommer till en tävling. Då första intrycket är viktigt – är det av högsta vikt att parkeringsvakten glatt hälsar alla ryttare välkomna och förklarar för dem hur de ska parkera! Vid vissa tävlingar får parkeringsvakten en bunt med välkomsthäfte som delas ut till varje bil när de kommer – innehållande all information de behöver samt en kaffebiljett! Som regel brukar vi ha tvåhjulsdrivna bilar uppe på parkeringen och de fyrhjulsdrivna bilarna nere på stallplan (p.g.a. backen och svårt med ansats
upp).

 

FRAMHOPPNING: På framhoppningen har du en startlista där du håller koll på vilka som får vara på framhoppningen och vilka som får vänta på sin tur. Max 5 ekipage inne i lilla ridhuset samtidigt. Skicka även bort den som är på tur till stora ridhuset så att tävlingen flyter på, kryssa av den som gick, och släpp in nästa. Håll koll på olika kategorier och höj hindren på framhoppningen. Håll gärna rent på bajs under dagen.

INSLÄPP: Här står du med startlista och ser så att nästa man på tur står och väntar utanför ridhuset. Så fort föregående ryttare har gått i mål släpper du in denne ryttare och direkt du stängt kollar du så att näste man väntar. Detta för att få flyt i tävlingen.

 

UTSLÄPP: Släpp ut ryttarna när de avslutat sin runda.

 

BANCHEF : Banchefen är banbyggarens högra hand. Banbyggaren ger banchefen banskisser och förklarar hur vi exempelvis ska bygga om till nästa klass. Banchefen sprider ut de hinder som ska byggas om mellan banpersonalen. Banchefen ser även till att banpersonalen vet var de ska stå och vad deras uppgifter är.

 

BANPERSONAL: Här är det flera stycken som arbetar!  Banpersonalen arbetar ihop för att bygga om banan, höja och sänka hinder, bygga upp hinder som ramlat ner, krattar runt hinder med mycket spår m.m. Tänk på som banpersonal var du
placerar dig någonstans, så du inte står i vägen för någon som ska hoppa ett
hinder eller ta en kort väg i en omhoppningsbana.

FLAGGARE: Flaggaren flaggar när en ryttare går igenom start- eller mållinjen. Detta för att tidtagaren ska kunna starta tiden på samma ställe för alla ryttare. Flaggaren väljer var den vill flagga ner, när hästens nos passerar linjen, när ryttaren gör det, eller när rumpan på hästen går igenom. Huvudsaken är att det är på samma ställe för alla ryttare i klassen!

 

SJUKVÅRDARE: Finnas på plats om olycka skulle inträffa, exempelvis omplåstring m.m.

 

PRISUTDELARE : Är redo med priserna inför prisutdelning och delar ut till de som placerat sig. När man hänger på rosetten på hästen vänder man sig om till ryttaren och gratulerar och skakar hand.

 

SÄKERHETSANSVARIG: Ansvarar för att kryssa i checklistan som vi hämtar från nätet till varje tävling. Ser till att de punkter som ska prickas av är gjorda i verkligheten.

OBS! Det är bra om alla funktionärer går till sekretariatet när de kommer och ser om det finns någon information som kan vara bra att ta del av. (Ex. välkomstblanketter till parkeringsvakten, fikabiljetter m.m.)

 

 

TACK FÖR ALL HJÄLP!

 

Uppdaterad 2013-10-14